Reactie van enkele van de ex-bezetters
op het contract afgesloten tussen Fabricom, de bosbezetters en het GGF
Van de huidige bosbezetters hebben wij vernomen dat er contacten zijn geweest tussen Fabricom en enkelen van hen. Wij stonden versteld dat de directie van Fabricom voor het eerst in deze acht jaar lange strijd bereid was te praten. We kunnen dat alleen maar toejuichen. Dat zij aan de onderhandelingstafel willen zitten is in de eerste plaats de verdienste van de jonge mensen die nu het bos bezetten en van hen die de lange strijd nooit hebben opgegeven.
Wij hebben ook het contract gelezen dat enkele van de bezetters met Fabricom hebben afgesloten. Wij lezen dat Fabricom zich voor het eerst verbindt om zelf stappen te ondernemen om een grondenruil met de Vlaamse regering te bewerkstelligen. Wij vinden dit positief, maar vragen ons af waarom ze dit initiatief niet eerder namen. Bovendien heeft Fabricom alleen nog maar financieel voordeel gehad uit de campagne: Het Parkgebied en de KMO-zone werden van hen gekocht voor een hoge som, daar voor werd er enkele jaren lang geld aan hen gegeven voor het huren van de datzelfde stuk. We kunnen ons de vraag stellen of Fabricom reeds niet genoeg gecompenseerd is…
Wij zien het contract als een uitdaging voor zowel Fabricom als de Vlaamse regering. Wij zijn ervan overtuigd dat als Fabricom en het moederbedrijf Suez haar macht gebruikt deze grondenruil mogelijk moet zijn. Het is een test in welke mate ze het contract serieus nemen, of ze gewoon een spelletje willen spelen.
Ook de Vlaamse regering krijgt de kans te laten zien of het hen menens is met de problematiek van de zonevreemde bossen die voor het eerst in een intentieverklaring zijn opgenomen
Over de vrijwillige ontruiming:
Voor zover wij het contract begrijpen verbinden enkele van de huidige bezetters zich ertoe om het kamp te verlaten bij het falen van de onderhandelingen met de Vlaamse regering. We vinden het moedig van deze individuen dat ze een dergelijk contract willen aangaan, maar willen onderstrepen dat hun vertrek een persoonlijke keuze zal zijn. Uit de jarenlange campagne is een beweging ontstaan die verder gaat dan enkele personen en helaas misschien voor Fabricom: Een beweging valt niet onder een contract, een directe-actiebeweging kan het lot van een bos niet in de handen leggen van een bedrijf en een regering leggen. Als de onderhandelingen tot grondenruil falen zal dat aan het gebrek aan inzet van ofwel Fabricom of de Vlaamse regering liggen. In dat geval blijven verdere acties nuttig én noodzakelijk.
Meer info: Joke
0495 91 68 63
woensdag 5 augustus 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten