Persbericht Lappersfortbosbezetters
Brugge, maandag 3 augustus 2009
Lappersforters gaan samen met eigenaar streven naar herbestemming
De bezetters van het bedreigde deel Lappersfortbos gaan samen met eigenaar Fabricom en het Groene Gordel Front (GGF) een bestemmingswijziging beijveren bij de Vlaamse overheid.
"We verwachten dat het bedreigde zonevreemde Lappersfortbos zal worden gered en herbestemd, omdat we de overheid alleen willen aansporen haar beleid met meer urgentie toe te passen."
Er staan nog steeds 3,5 ha van het Lappersfortbos aangeduid als industriezone in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Dit zonevreemde bos wordt al bijna 11 maanden weer verdedigd door een antinationale groep mensen, om te voorkomen dat de eigenaar (Fabricom) er loodsen, kantoren en een parking op neerpoot. Na 8 jaar is er communicatie ontstaan tussen eigenaar, bosbezetters en de bredere bosbehoudbeweging, die heeft geleid tot een overeenkomst die het bos een nieuwe kans geeft: we gaan samen streven naar een bestemmingswijziging voor het bedreigde deel naar bos met een economisch equivalente duurzame grondenruil. De mogelijkheid is er nu dat deze bomen, die op papier niet bestaan, blijven staan.
Men erkent hiermee het probleem van "bossen zonder papieren", dus zijn we nu volledig afhankelijk van de bevoegde instanties, die we samen willen bezoeken om onze zaak te bepleiten. We verwachten dat het bedreigde zonevreemde Lappersfortbos zal worden gered en herbestemd, omdat we de overheid alleen willen aansporen haar beleid met meer urgentie toe te passen. Het Lappersfortbos, deel van de groene gordel rond Brugge, is hèt symbool van de 40.000 ha zonevreemde bossen (een kwart van de Vlaamse bossen), waarvan er 10.000 ha acuut bedreigd zijn wegens planologische bestemming beton. Het huidig regeerakkoord van de Vlaamse regering wil meer toegankelijke stadsrandbossen en erkent eveneens het probleem van zonevreemde bossen, die ze wil "in kaart brengen en herbestemmen waar nuttig en mogelijk". In het RSV stond omtrent bos al: "versnippering tegengaan, alle bestaande bossen beschermen en bosuitbreiding realiseren". Deze intenties moeten dringend worden uitgevoerd!
De strijd om het Lappersfortbos is deel van de verdediging van alle wildernis ter wereld. Onze beschaving ontbost en domineert de natuurlijke wereld al van in het begin, maar nu is de urgentie en de schaal van de zich ontvouwende catastrofe niet meer te vatten. De aanslag is door industrialisatie nog intensiever geworden en heeft geleid tot ongeziene ecologische ontwrichting. De grenzeloze groei van de globale economie botst keihard op de biofysische beperkingen van de echte wereld. We kunnen de bescherming van het ongerepte niet overlaten aan ongeboren generaties want ze zijn beide nù in gevaar. Industriële beschaving is niet duurzaam en zal aanstonds eindigen, ofwel door onwaarschijnlijke wereldwijde revolutie, anders door onvermijdelijke ecologische en sociale instorting.
De natuurlijke wereld is veel belangrijker dan een economisch systeem! We verzetten ons tegen haar vernieling en werpen ons lichaam in de strijd samen met alle levende wezens. Wat met de Aarde gebeurt, gebeurt met alle kinderen van de Aarde. Zij is alles. Ze is onze thuis.
Als bomen konden spreken? De beschaafden moeten waanzinnig zijn. Hoe kunnen ze anders toekijken terwijl hun wereld voor hun ogen wordt vernietigd, of tolereren dat hun thuis, en hun lichamen, vergiftigd worden. Hun honger eet de aarde kaal en laat slechts woestijn achter. Het lijken wel getemde dieren, gelukkig in hun kooi in het geloof dat geld eetbaar is. Wij zijn de tanden van de wolf, de dans van de dolfijn, de voeten op de grond. We zijn de vogels van de komende storm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten